iooo Társkeresés, másképp Bejelentkezes
Regisztráció
Magunkról
2017.07.03.

Nagyobb esélyem van nyáron megtalálni az igazit?

Általános érzés – és biztosan téged is a hatalmába kerít, - minden egyes nyáron, hogy ez a legjobb évszak szerelembe esni. Erre sokan csak legyintenek, és azt mondják: „ez baromság.” A tudomány azonban másképp vélekedik, mint a szkeptikusok.

Tél

Első blikkre rendkívül romantikusnak hat az idilli kép, amelyen szíved választottjával összebújtok a meleg kandalló előtt, egy fantasztikus filmet nézve, forró teát vagy forralt bort szürcsölgetve, míg kint farkasordító hideg van. Ennek ellenére mégsem ez a „legtermékenyebb” évszak a kialakuló párkapcsolatok számát tekintve.

A téli hónapokban ugyanis sokkal kevésbé vagyunk szociálisak. Ha lehet, inkább otthon maradunk, és ha kimozdulunk, akkor is lényegesen többször vagyunk rosszkedvűek és unottak. Susan Davis pszichológus szerint a tél során a bennünk munkáló legerősebb ösztön, hogy mielőbb letudjuk a kötelező tevékenységeinket, majd rohanjunk haza a meleg, biztonságos fészkünkbe, ahol védelmet élvezünk a zord elemekkel szemben.

A National Institues of Health kutatása szerint is szoros kapcsolat fedezhető fel a napfényes órák száma, valamint a jó- és rosszkedv alakulása között. Ezek tudatában talán már nem is olyan meglepő, hogy télen kevesebb esélyed van megtalálni az igazit. Hiszen vajmi kevés esélyed van rá, hogy felcsenget hozzád a Nagy Ő, amíg te éppen forró kakaót szürcsölgetve duzzogsz, mert az undok tél még mindig tart.

Tavasz

Tavasszal a legtöbb ember úgy érzi, most érkezett el az idő a párválasztásra. Dr. Jane Greer házasság- és családterapeuta szerint rengeteg párkapcsolat ér véget a tél során – vagy annak végeztével, - ellenben a meleg idő beköszöntével ismét jókedvűség áraszt el minket és lényegesen több bizalmat táplálunk embertársaink felé. Ennek köszönhetően sokkal nyitottabbak vagyunk az új kapcsolatok kezdeményezésére. A tavasz tehát egy erős évszak a randizás tekintetében.

Nyár

Ez az évszak a felhőtlen szórakozás, bulizás, koncert és garden party sorozatok évszaka. Éppen ezért ilyenkor találkozol a legtöbb új arccal, ilyenkor van a legnagyobb esélyed egy új kapcsolat kialakítására. Azonban érdemes vigyáznod, hiszen épp az előbbiekben említettek miatt sokszor kontraproduktív lehet az ismerkedés, hiszen kevesen táplálnak elég bizalmat egy nyári bulin megismert személy irányába.

Helen Fisher antropológus szerint az az oka annak, hogy a nyári kapcsolatok nagy része kudarcba fullad, hogy ilyenkor általában pihenünk, kilépünk a komfortzónánkból, az életünk szokásos medréből, ráadásul sokat utazunk, a lehető legkevesebb időt töltve a saját társaságunkban. Nyáron tehát leginkább kalandokba botlasz majd, nem éveken át tartó szerelembe.

Ősz

Ez az év legkomolyabb időszaka. Vége a nyüzsgésnek, visszatérsz a szokásos kerékvágásba és megnyugszol. Pont emiatt a lassítás miatt van, hogy az emberi kapcsolatokkal foglalkozó szakemberek szerint az ősz a legjobb évszak a társkeresésre. Ettől függetlenül persze koránt sem tanácsoljuk azt, hogy tavasszal és nyáron tedd magad takarékra párkeresés tekintetében, hiszen ezek az eredmények nem vonatkozhatnak minden társkeresőre. Könnyen lehet, hogy te nem a többség része vagy.

De mit mond a Facebook?

Egy 2012-es Facebook felmérés, amely a szerelmi kapcsolatok szezonális mintáit kutatta, kimutatta, hogy az őszi hónapokban változtatta a legtöbb Facebook felhasználó családi állapotát „egyedülálló”-ról „kapcsolatban” vagy „házas” státuszra. Ez persze önmagában még nem megdönthetetlen álláspont, hiszen nincs kőbe vésve, hogy a világon minden ember megváltoztatja családi állapotát a Facebookon, ha párkapcsolatba lép valakivel. A jelenség mindenesetre már önmagában is érdekes.

A Facebook kutatásából kiderül továbbá, hogy Valentin nap és Karácsony környékén veszi kezdetét a legtöbb párkapcsolat és ilyenkor történik a legkevesebb szakítás is.

Február 14. – 49%-kal,

December 25. – 34%-kal,

December 24. – 28%-kal,

Február 15. – 22%-kal több új párkapcsolat, mint szakítás.

Kimondottan aktuális információ továbbá, hogy a lista ötödik helyezettje az április elseje a maga 20%-os mutatójával. Ezt azonban érdemes fenntartásokkal kezelni, lévén mégiscsak Bolondok Napjáról beszélünk.