iooo Társkeresés, másképp Bejelentkezes
Regisztráció
Ismerkedés
Március 18.

Hollywood – árt vagy használ?

A hollywoodi romantikus vígjátékok kliséin kiismerve magunkat már rég rájöhettünk, hogy nem szabad mindent elhinni, amit a filmvásznon látunk. De tudat alatt még így is befolyásolhatnak minket ezek a filmek… Például az alábbi öt módon:

1. Elhitetik velünk, hogy a párunk gondolatolvasó: hány olyan filmet láttunk már, amelyben a pár egyik fele mágikus módon rájön, mit akar a másik, és ezzel egy csapásra megoldódik minden problémájuk? Sajnos a való élet azonban nem ilyen egyszerű, párunknak szüksége van szóbeli információmorzsákra ahhoz, hogy tudja, mi jár a fejünkben. A kommunikáció minden párkapcsolat alappillére, ne hanyagoljuk el!

2. Elhitetik velünk, hogy vár ránk valahol a „lelki társunk”: azzal még nem is lenne baj, ha hiszünk a lelki társ dologban, azonban ha egy emberhez való ragaszkodásunkkal kizárunk más potenciális partnereket, vagy irreális elvárásokat támasztunk partnerünkkel szemben, az már romboló hatással lehet a kapcsolatainkra.

3. Romantikusak leszünk tőle: ezt talán nem kell megmagyarázni… mily meglepő :) 



4. Megerősítik a nemi sztereotípiákat: a legtöbb romantikus komédiában kiszámítható, hogy melyik nem tagja milyen dilemmákkal fog küzdeni, ki fog a másik után rohanni, ki várja a másikat fehér lovon, stb. A mai rohamosan változó világban már nem mindig működnek a régi nemi sztereotípiák, úgyhogy ne hagyjuk, hogy a filmek befolyásoljanak minket abban, hogy kinek mi a dolga a párkapcsolatban!

5. Hitet adnak: minden irreális szituáció, klisé és sztereotípia ellenére, a romantikus vígjátékok mégis csak segítenek, hogy higgyünk az igaz szerelemben. Elhihetjük, hogy ha a sok tökéletlen, fiktív szereplőnek sikerülhet megtalálni az igazit, akkor ránk is vár valahol a nagy Ő, csak győzzük kivárni…

Végeredményben nem jön el a világvége, ha minden vasárnap megnézünk egy könnyed romantikus vígjátékot, de ne dőljünk be minden hollywoodi mesének… a valóság így is épp elég izgalmas és kiszámíthatatlan!