iooo Társkeresés, másképp Bejelentkezes
Regisztráció
Randi
Február 10.

Ő kötetlen kapcsolatot keres, te komolyabbat...

Okos, vicces, intelligens, jól is néz ki, vonzódtok is egymáshoz… Tényleg olyan nagy baj, ha nem ugyanolyan kapcsolatot kerestek? Olyan, mintha már le is foglaltátok volna a jegyet a szakításra? Sajnos, az esetek többségében, a rövid válasz: igen.

Hogy miért? Mert az csak a filmekben működik, hogy az elkötelezettségtől hidegrázást kapó fél egy csapásra családorientálttá és romantikussá válik, miután megismerte álmai férfiját/nőjét. Reménykedhetsz, hogy pár hónap, vagy akár év után egy mederbe terelődnek a céljaitok, de ez nem rajtad múlik. Ha a másik nem áll készen komoly kapcsolatra, akár fejen is állhatsz, akkor is kudarcra van ítélve a dolog. Fájdalom, csalódás és megbánás vár így rád, nem hollywoodi happy end.

Kivételek persze mindig vannak, de ha naivan abban reménykedsz, hogy majd a te esetedben ez igenis másképp működik, azzal becsapod magadat. Ha az alábbi 5 esetek valamelyikében találod magadat, akkor ideje levenni a szemellenzőt, és belátni, hogy ennek a kapcsolatnak nincs jövője, vagy ha van, akkor is kompromisszumokat kell kötnöd.

  1. eset: Barátság extrákkal

Amikor csak ágyba bújni jártok össze valakivel, akkor annak az esélye, hogy ebből életre szóló szerelem lesz, elég csekély. Az érzelmileg független fél nem veszi komolyan a kapcsolatot (vagy a másikat). Ilyen helyzetben úgy vagytok összegabalyodva, hogy emellett távolságot is tartotok egymástól, így kímélve magatokat az esetleges sérülésektől. Így tartjátok fenn a sérthetetlenség látszatát. Ennek eredményeképp már a kezdetektől hiányzik az a fajta intimitás, amire egy valódi és hosszú távú kapcsolat épül. Egy komoly kapcsolat vagy házasság valódi kötődést igényel, nem fog táptalajt felszínes, szexuális vágyakon alapuló összeköttetésen.

Persze addig nincs semmi baj az ilyen fajta kapcsolattal, amíg mindketten csak kényelmet, kiszámíthatóságot és kötetlen szórakozást kerestek. De egy dugópajti mellett randizni nem olyan egyszerű, mert az nyitottságot és sebezhetőséget igényel. Randizáshoz intimitás kell, és az érzelmi falak lebontása, szembenézés azzal, mit akarsz valójában, és annak vállalása, hogy a másiknak talán nem tetszünk teljes valónkban. De amíg nem válsz le attól, akivel csak fizikai összeköttetésed van, addig nem fogsz másoknak sem érzelmileg megnyílni, sem másoknak, sem magadnak esélyt adni arra, hogy megtaláld azt, akivel ugyanazt a fajta kapcsolatot keresitek.

 

  1. eset: Elvakítanak a hormonok

Lehet, hogy már első látásra legszívesebben ágyba bújnál a delikvenssel, annyira magával ragad a kémia, és a másik hízelgő szavai, de ha ennél többet szeretnél, akkor állj ellen a kísértésnek és a tomboló hormonjaidnak. Először mérd fel, mennyire őszinte, hogy mennyire egyeznek a prioritásaitok, az értékrendszeretek, az életszemléletetek, egy kapcsolattal szembeni elvárásaitok, röviden: mennyire vagytok kompatibilisek egymással.

Próbáld te diktálni a tempót, hagyd, hogy küzdjön érted, így kiderülhet, mit is keres valójában, elköteleződést, vagy csak szexet. Ha lelassítasz, akkor tisztábban látod a helyzetet, és azt is, milyen érzéseket vált ki belőled valójában a másik: csak szexuális jellegűeket, vagy annál többet?

És ne feledd, hogy csak azért, mert jó partinak "tűnik", az nem jelenti azt, hogy ezért a feltételes módért megéri vele maradni.

 

  1. eset: Se veled se nélküled viszony

A „se veled se nélküled” jellegű kapcsolatok lehetnek tüzesek, szenvedélyesek, de ugyanakkor rendkívül frusztrálóak is. Éppen ezért a legtöbből nem lesz életre szóló szerelem, csak egyszerűen véget érnek. Ne áltasd magad azzal, hogy talán a te eseted a kivétel... Csak a saját idődet, reményeidet pazarolod el.

Ha delikvens, akivel ilyen kapcsolatot ápolsz, újra megkeres, finoman utasítsd el, még akkor is, ha nincs más programod. Egy valódi szerelem bevonzásához tiszta elme és tisztánlátás kell, olyan viselkedés, ami egyértelműen azt üzeni az Univerzumnak, vagy Istennek (vagy bármilyen felsőbb erőnek, amiben hiszel), hogy készen állsz a teljes elköteleződésre.

 

  1. eset: Kezd komollyá válni a dolog

Gratulálunk, már nem csak összejártok, hanem monogám kapcsolatban vagytok. Ez jó hír, de azért nem árt, ha résen vagy! Ha gyanús, hogy mindig azt mondja, amit hallani akarsz, de a tettei nincsenek összhangban a szavaival, akkor valami nyilvánvalóan nem stimmel. Ne gyárts neki kifogásokat (pl. azért nem ér rá velem találkozni, mert annyit dolgozik)! És ne is teperj utána, ha nem veszi a fáradságot, hogy ő keressen meg téged.

Ha a másiknak jelentesz valamit, akkor hívni fog, akármennyire is elfoglalt.

Ha azt mondja, hogy nem akar elköteleződni, nincs mese, hinned kell neki. Ne reménykedj, hogy majd te megváltoztatod a hozzáállását, amint látja, milyen fantasztikus vagy, és hogy te vagy álmai nője/férfija! És semmiképp ne hazudj magadnak azt illetően, hogy ki vagy és mire vágysz, csak azért, hogy látszólag jobban működjön a kapcsolat, vagy, hogy ezzel tartsd meg a másik figyelmét.

Nem egyszerű elszakítanod magad olyasvalakitől, akibe már félig belezúgtál, ezért addig kell véget vetned a dolognak, amíg nem invesztáltál rengeteg időt és energiát egy meddő kapcsolat életben tartására. Lépj tovább, és tartogasd az idődet és érzelmeidet valaki olyanra, aki megérdemli azt!

 

  1. eset: Minden klapfol, csak a házasság kérdésében nincs egyetértés

Már évek óta együtt vagytok, szeretitek egymást és hűen kitartotok egymás mellett. Vannak pároknak, akiknek ez elég, és nem vonzza őket a házasság gondolata. Ha a partnered nem akar esküvőt, de veled akarja leélni az életét, akkor is vannak még más tényezők, amik segítenek eldönteni, hogy tulajdonképpen ugyanazt akarjátok, vagy sem. Például: mindketten szeretnétek gyerekeket? Ha igen, mennyire akarjátok hagyományos körülmények között nevelni őket? Csak egy papírként tekintetek a házasságra, vagy egy mélyebb, sírig tartó elköteleződés szimbólumaként?

Ha úgy érzed, neked fontosabb a másik boldogsága, mint az, hogy kimondjátok az „igent”, és ezért hajlandó vagy lemondani a ceremóniáról, az rendben van. De ha szíved mélyén valamit mindig hiányolni fogsz, egy olyan jellegű kötődést, ami transzcendentálisabb, hivatalosabb, és végeredményben arra ösztönöz, hogy a nehéz időkben jobban küzdjetek egymásért, akkor állj ki a vágyaid mellett, és próbáld megértetni vele, hogy ami számára „csak egy papír”, az neked miért is olyan fontos.

 

Ha a fenti esetek közül egy olyanban ismersz magadra, aminek nincs jövője, akkor nincs mese, ideje továbblépned. Hidd el, ezzel is csak közelebb kerülsz ahhoz az emberhez, akivel valójában együtt kell lenned, és akivel kapcsolatban már az elején egyértelmű lesz, hogy ugyanolyan jellegű kapcsolatot kerestek.