iooo Társkeresés, másképp Bejelentkezes
Regisztráció
Randi
December 17.

Mennyire nagy baj a korkülönbség?

Egy párkapcsolatot nem lehet számokkal leegyszerűsíteni. Két ember között annyi minden játszódik le ilyenkor, hogy ha megvan a közös összhang, szimpátia és kémia, akkor a korkülönbség fogja őket a legkevésbé érdekelni.

Ha mégis felmerül az aggodalom, hogy az évekbeli különbség miatt futhat vágányra a kapcsolat, akkor pár kérdéssel, témafelvetéssel lemérhetik, mennyire egyeznek meg a közös célok mind az életet, mind a párkapcsolatot illetően, és hogy mennyire ketyeg együtt a biológiai órájuk.

 

Mennyire egyeznek meg a céljaitok?

Itt elsősorban a családi életre vonatkozó célokat kell átgondolni, hogy mindketten terveznek-e esküvőt, ha igen, akkor kicsit vagy nagyot? Problémát jelent-e, ha az egyik félnek már van gyereke, és ettől még vállalna-e még egy gyerkőcöt az új partnerrel? Hol szeretnének később élni, terveznek-e nagyobb költözést, vagy szeretik a jelenlegi lakhelyüket? Szeretnék-e bevonni a tágabb családi kört az életükbe, vagy nem? A partnerrel közös társasági életet terveznek? Mennyire egyeznek meg a szabadidőről alkotott elképzelések, inkább otthonülősek, vagy szeretnek gyakran kimozdulni?

 

Biológiai kor vs pszichológiai kor

Sokat hallani embereket másokról úgy beszélni, mint „Korához képest fiatalnak tűnik,” vagy „Lélekben fiatal.” Ha bár életünkben a biológiai kor a meghatározó, ettől mégis elkülöníthetjük a pszichológiai kort. Annyi évesnek érzed magad, amennyi vagy? Többnek, kevesebbnek?
A partner pszichológiai korának megállapításakor, felderítésekor a következő kérdések segíthetnek:
  • Vannak fiatalabb barátai?
  • Több féle zenét szeret?
  • Szeret sportolni?
  • Szeret táncolni?
  • Szereti a csendes hobbikat, mint az olvasás?
  • Szeret spontán lenni?
Ha őszintén válaszol a fiatalabbik fél ezekre a kérdésekre, akkor nagyjából be lehet lőni, hogy mennyire vannak a partnerek pszichológiai szempontból egy korban, és hogy mennyire működhet hosszú távon a kapcsolat. A direkt kérdésfeltevések helyett azonban érdemes megfigyeléssel keresni választ ezekre a kérdésekre, így sokkal valósághűbb képet kapunk a másikról. Ehhez ráadásul idő is kell, hiszen nem lehet valaki életmódját pár hét alatt teljesen megismerni. Minél több időt adunk a másiknak, annál több szituációban láthatjuk, hogyan viselkedik, és hogy azt mennyire befolyásolja a pszichológiai kora.

 

Szexuális élet

Nem minden a kémia, de az intimitás fontos tényező minden hosszú távú kapcsolatban. Habár a mai társadalomban, médiában, reklámiparban szinte csak a fiatalok nemi életéről vesznek tudomást, és már az is tabunak számít, hogy középkorúak mit csinálnak a hálószobában (az idős emberekről nem is beszélve), attól még senki szexuális életéről nem lehet messzemenő következtetéseket levonni a kora alapján. Érdemes ezt is a kapcsolat első pár hónapjában felderíteni: mennyire egyeznek meg a szexuális élettel kapcsolatos elvárások, mennyire vágnak egybe a szexuális igények, vágyak?

 

Egymás szenvedélyeinek felmérése

Mai egészségtudatos napjainkban másról se hallani, minthogy szélsőséges mértékekben minden káros és rákkeltő, azért vannak olyan szokások, melyek bizonyos keretek között ártalmatlanok. A szürke hétköznapokból kiszakadva mindenkinek szüksége van egy kis lazításra, legyen az bulizás, vásárlás, valamilyen játék, vagy utazás. A kérdés csak az, hogy a két partner spontaneitásra való nyitottsága, szórakozásról alkotott elképzelése mennyire egyezik meg. Mindketten szeretik az adrenalin löketet adó kikapcsolódási formákat? Ha csak az egyikük, akkor a másik nyugodtan engedi-e el partnerét szenvedélyeinek, hobbijainak kiélésére?

 

Közös társasági kör

Egy hosszú távú kapcsolat sikerét az is befolyásolhatja, hogy a partnerek mennyire tudnak beilleszkedni egymás társasági körébe. Nem mindig lehet megmagyarázni, de egy baráti társaságról gyakran ránézésre, szinte rezgés alapján meg lehet mondani, hogy valakit könnyen befogadnak-e, vagy sem. A legideálisabb eset, ha a pár mindkét fele kényelmesen érzi magát a másik barátaival, vagy akár a két baráti társaság is közelebb hozható egymáshoz.
 
Egy nagyobb korkülönbség ijesztő lehet egy kapcsolat elején, de ha a fenti tényezőket, kérdéseket alaposan átgondoljuk, és jobban megismerjük egymást, akkor könnyen kiderülhet, hogy minden fenntartás alaptalan volt, és mennyire összeillünk a másikkal az évek ellenére is. A fenti tanácsok azonban korban egymáshoz közel álló pároknak is hasznosak lehetnek egy stabil, hosszan tartó szerelem kiépítésében.