iooo Társkeresés, másképp Bejelentkezes
Regisztráció
Szex
2016.08.25.

Alkalmi szex vagy szerelmi kapcsolat?

Egy 2016 áprilisában publikált amerikai kutatásból kiderül, hogy azok a fiatal felnőttek, akik korábban több egyéjszakás kalandban vettek részt, nagyobb eséllyel látják párkapcsolatukat átlagosnak vagy nem elég kielégítőnek, mint azok, akik korábban nem vagy csak kevés alkalommal mentek bele ilyen liezonokba.

Wyndol Furman, a Denveri Egyetem pszichológiai professzora - és az imént említett tanulmány vezető szerzője - szerint nem kezelhetünk azonosként minden szexuális kapcsolatot, hiszen ezeknek a természete sokkal fontosabb a vizsgálat szempontjából, mint a kapcsolat létének ténye.

Az egyéjszakás kalandok leginkább a fiatal felnőttek körében népszerűek. Egyes kutatások szerint a 19-22 év közötti férfiak 40%-a, valamint az egyező életkorú nők 31%-a létesített alkalmi szexuális kapcsolatot az elmúlt egy évben.

A Furman kutatásában résztvevő 185 fiatal felnőttnek a gimnázium befejezését követően 3 különböző időpontban kellett a kutatók kérdéseire felelni: 2,5 évvel később, 4 évvel később és 5,5 évvel később. A megválaszolandó kérdések arra vonatkoztak, hogy a résztvevők milyen gyakran létesítettek szexuális kapcsolatot szerelmi parnterrel, baráttal vagy akár idegenekkel. Ezen kívül a megkérdezetteknek válaszolniuk kellett néhány kérdésre azzal kapcsolatban, hogy mennyire vannak megelégedve aktuális szerelmi életükkel - attól függően, hogy párkapcsolatban élnek-e vagy sem.

A kutatásban résztvevők válaszai alapján azok az emberek, akik az évek során kizárólag “romantikus” partnerükkel létesítettek szexuális kapcsolatot, sokkal pozitívabban nyilatkoztak jelenlegi párkapcsolatukról is, mint azok, akik sűrűn bonyolódtak egyéjszakás kalandokba. A tanulmány kitér továbbá arra is, hogy a férfiak sokkal szívesebben létesítenek szexuális kapcsolatot úgy, hogy közben nem kötelezik el magukat, mint a nők.

A megkérdezett férfiak 41%-a állította, hogy különösebb aggályok nélkül részt venne alkalmi szexkapcsolatokban, míg a kutatásban résztvevő hölgyek csupán 20%-a vélekedett hasonlóképpen a kérdésről.

Carolyn Bradshaw, (James Madison Egyetem, Virginia) szerint ez leginkább azért van, mert:

  • A nők szívesebben élnek párkapcsolatban, mint a férfiak. Ráadásul tartanak az elsőrandiktól és az egyéjszakás kalandoktól, valamint az ezekkel járó kockázatoktól is - a férfiakra ez kevésbé jellemző.
  • A férfiak sokkal többre becsülik a függetlenség értékét, mint a nők. Még egy állítólagos alkalmi szexkapcsolatban is attól tartanak, hogy partnerük érzelmileg kötődni kezd hozzájuk.

Összefoglalva tehát, a tanulmány kimutatta, hogy azok az emberek, akik gyakorta létesítettek alkalmi szexuális kapcsolatokat, sokkal kevésbé vannak megelégedve szerelmi életükkel, mint azok, akik csupán szerelemből feküdtek le partnerükkel. Ez pedig nem a partnerük külső vagy belső jegyeivel hozható összefüggésbe, hanem azzal a metódussal, hogy az alkalmi szexkapcsolatokat létesítők megszokták, ha valami nem teljesen olyan, amilyennek ők látni vagy érezni szeretnék, egyszerűen partnert váltanak. Ez a viselkedési forma azonban nem összeegyeztethető egy boldog párkapcsolattal.

Amennyiben tehát az igazit szeretnéd megtalálni társkereső weboldalunkon, azt javasoljuk, mindenképpen légy türelmes és megfontolt!