iooo Társkeresés, másképp Bejelentkezes
Regisztráció
Online társkeresés
2016 február 29.

Miért félünk az online társkereséstől?


Attól tartunk, mások emiatt vesztesként tekintenek ránk

Sokan gondolják, hogy pusztán azért, mert online társkeresőkre regisztrálnak, barátaik, esetleg közeli ismerőseik emiatt lúzernek titulálják majd. Pedig a párválasztás ezen formája nem a végső kétségbeesés jele. Ha jobban belegondolunk, manapság minden felgyorsult és nem a pénz, hanem az idő vált a legértékesebbé az ember számára.

Nők és férfiak egyaránt azt tapasztalják, hogy a karrierépítés, a ranglétrán való feljebbjutás a magánéletük, a szociális épülésük hátráltató tényezőivé válnak. Az online társkeresők azok számára is elérhetők, akiknek nincs idejük heti 1-2 alkalommal elmenni szórakozni és ismerkedni.

Apropó, szórakozóhelyek. Ha jobban végiggondoljuk, nem is különbözik sok mindenben az webes párkeresés a személyes megismerkedéstől. Kicsíped magad, felveszed a kedvenc ruhád, néhány barátnőddel/barátoddal nekiindulsz az éjszakának és titkon abban reménykedsz, hogy ma éjjel megtalálod az igazit. Persze, mindenkinek azt mondod, hogy csak kikapcsolódni, szórakozni mész és egyáltalán nincsenek párkeresési szándékaid. Milyen ciki is lenne, ha bevallanád, nemde?

Azonban, ha jobban belegondolsz, magad is belátod, jobban jársz, ha egy ilyen estén nem találod meg, akit keresel – ugyanis az illető jó eséllyel nem is az, akit valóban keresel. Elsősorban azért, mert az ismerkedésetek legfontosabb pontja a külső lesz, ráadásul egy bárban vajmi kevés esélyed van mélyenszántó gondolataid megosztására. Másodsorban pedig az illető nagyvalószínűséggel ittas állapotban lesz – és valljuk be, nem kizárt, hogy Te is, - ez pedig kicsit sem könnyíti a megfontolt választást.

És akkor még nem is beszéltünk az online tárkeresés legnagyobb előnyeiről: kötetlenség időben, térben. A webes társkeresőkön irántad érdeklődök tucatjai kutatnak éppen utánad, legyenek akár a munkahelyükön, otthonaikban vagy akár úton hazafelé valamely tömegközlekedési eszközön. Ráadásul, köszönhetően a rendkívül kifinomult keresőmotoroknak, nagy valószínűséggel Rád is találnak azok, akik számodra a legszimpatikusabbak lehetnek.

Ha végre belátod, hogy semmi rossz nincs abban, hogy aktívan párt keresel, rájössz, hogy az online randik is lehetnek ugyanolyan érdekesek és intimek lenni, mint egy személyes megismerkedés. Mindezen felül pedig roppant idő hatékony. Természetesen nem arról van szó, hogy az internet nélkül már nem is érdemes másokkal találkoznod, sőt! Azt javasoljuk, ha valamely webes randi oldalon megtaláltad az igazit, szervezzetek minél több közös programot, ahol a másik fél bizonyos szituációk által kiváltott reakcióit is megismerhetitek.

Online mindenki hazudik

Sehol másutt nem él annyira masszívan a köztudatban ez az állítás, mint az online randi oldalakkal kapcsolatban. Ezeken a site-okon a személyes kontakton kívül gyakorlatilag minden lezajlik a szerelembeesés pillanatáig. Meglátunk egy fotót és egy adatlapot, ami elsőre szimpatikusnak tűnik. Kommunikálni kezdünk, először a tárkereső weblap üzenetküldő rendszerén, majd e-mail, esetleg Facebook fiókunkon keresztül. Valós emberi hangot nem is hallunk egészen addig, amíg már térdig gázolunk a feromonokban.

Egy a Cornell University kutatói által készített tanulmány szerint az online tárkeresők 90%-a hazudik. Igaz, ezek nagy része valami apróság, például a korral kapcsolatos párévnyi ferdítés vagy néhány kiló letagadása. Ezek azonban általában 1.5%-kal térnek el az igazságtól. A legtöbb párkereső azért folyamodik ezekhez a hazugságokhoz, mert meg szeretnének felelni a másik fél előfeltételeinek.

Persze akadnak bőven olyan esetek is, amikor egy manipulált fotóval, 10 évnyi letagadott évvel és hamis információkkal próbálnak meg levenni a lábadról. Aztán az első személyes találkozó alkalmával hatalmasat csalódsz – esetleg úgy döntesz, ha már eljöttél, adsz egy esélyt az illetőnek, majd később kiderül, elvesztegetett idő volt ez, semmi több. Sajnos előfordulnak ilyen esetek, de be kell látnod, hogy a személyes ismerkedés során is rengeteg hazugság áldozata lehetsz. Nem az online tárkeresés hazudik Neked, hanem a másik fél. 

Sosem lesz egy igazi „Hogyan ismerkedtünk meg” sztorink

Az emberek szeretik megosztani egymással a „Hogyan ismerkedtünk meg” történeteiket. Egyesek a parkban találkoztak egymással, miközben kedvenceiket sétáltatták, mások egy sportlétesítményben vagy koncerten találkoztak. Az ilyen mesébe illő történekre általában az a válasz, hogy:

„Milyen romantikus! Micsoda véletlen egybeesés! Ennek így kellett lennie!”

Senki sem szereti hangoztatni, hogy a iooo.hu-n vagy más online tárkeresőn ismerkedett meg választottjával. És ezen a ponton újra megérkeztünk ahhoz, hogy egyes emberek kínosnak érzik az online ismerkedést. Az ismeretségi körünkben is biztosan akadnak olyan párok, akik webes randi oldalakon ismerkedtek meg egymással. Ha nekik szegezik az ominózus kérdést, hogy hogyan ismerkedtek meg, vagy elmondják egy online társkeresőn vagy kitalálnak egy közös sztorit, amit ilyenkor elmondhatnak.

De higgyétek el, egyáltalán nem kínos, ha a neten ismerkedtetek meg. Az online randi oldalak felhasználóinak egy része válást követően fordult a netes társkeresés felé, míg jelentős százalékuk első komoly kapcsolatát keresi. Akadnak köztük orvosok, ügyvédek, bolti eladók, zenészek és mérnökök egyaránt. Van azonban egy dolog, amiben hasonlítanak egymásra: megunták, hogy várjanak arra, hogy egy napon szembe jön velük az igazi. Regisztráltak és vagy már régen megtalálták a boldogságot vagy éppen most kattintottak egymásra. Szerinted ez ciki?